Cesur Yeni Dünya – PDF Kitap İndir Oku
0

Cesur Yeni Dünya – PDF Kitap İndir Oku

Tüm bilgiler
1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (No Ratings Yet)
Loading...
  • Yazar Aldous Huxley
  • Tür Bilim Kurgu Edebiyat Roman
  • Yayınevi İthaki Yayınları
  • Çevirmen Ümit Tosun
  • Yıl 2003
  • Sayfa 272

Cesur Yeni Dünya

İngiliz yazar Aldous Huxley’nin 1932 senesinde yayımlanan Cesur Yeni Dünya isimli eseri, distopya edebiyatının dünyadaki en güçlü misalleri arasında yer alıyor. Hiciv türünde yayımladığı eserler ile yarıyılının en dikkat çekici yazarlarından olan Huxley, Cesur Yeni Dünya’da tenkidi bakış açısını hayal eforu ve kara espri ile harmanlıyor. Böylece yazar, eserinde geleceğin çağdaş cemiyetine ağır bir insanlık dersi veriyor.

Romanını Birinci ve İkinci Dünya Savaşları arasındaki yarıyılda kaleme alan Aldous Huxley, okurlara 30’lu senelerin kötümser atmosferini güçlü bir biçimde sezdiriyor. Savaşın ve büyüyen teknolojinin insanlık üzerinde yarattığı tesire dikkat toplayan yazar, eserini 1946’da – İkinci Dünya Savaşı’nın bir sene sonrasında – yine gözden geçiriyor. Kitaba bu süreçte ilave ettiği önsöz ise Huxley’nin tenkit eforunu en sansasyonel biçimiyle ortaya koyuyor.
Şu An Yeni Bir Takvimin İçindesiniz!
Cesur Yeni Dünya romanındaki vakalar, 26’ncı asır İngiltere’sinde geçiyor. Ancak eserdeki zaman “Ford’dan sonra 632 seneyi” olarak adlandırılıyor. Bu bağlamda Henry Ford’un imal bandını buluş etmesi, yarıyılın insanları tarafından yeni bir milat olarak kabul görüyor. Eserde anlatılan dünya kumpasında “maddiyat ve tüketim” gururlandırılırken, “insan” bu kumpasta yalnızca bir ürün olarak yer buluyor.
Romanda, tıpkı Avrupa tarihindeki Dokuz Sene Savaşı gibi bir savaş yarıyılı oluyor. Sonrasında yaşanan ekonomik darboğazdan sonra ise Cesur Yeni Dünya olarak adlandırılan bir kumpas kuruluyor. Bu kumpasta insan ırkının devamı da imal bantları ile sağlanıyor. Hastalıklar, savaşlar ve yoksulluk gibi güçlükler böylece ortadan kaldırılıyor.
Salt huzurun egemen olması için yapılan tüm çalışmaların birliktesi, sanatsal aktiflikler de tamamen menediliyor. Ve bundan dolayı insanlık, kendini tamamen harcayacak zevklerin tutsağı olarak hayatını sürdürüyor. Peki, bu gaflet sizce ne zamana kadar sürebilir?
Bunu Öğreniyor muydunuz?
Aldous Huxley, Cesur Yeni Dünya’yı yazarken Rus yazar Yevgeni İvanoviç Zamyatin’in Biz isimli eserinden esin almıştır. – Aynı eser, George Orwell’in 1984 romanına da esin kaynağı olmuştur. – Huxley, eserine Cesur Yeni Dünya ismini ise ebedi sanatçı William Shakespeare’in Fırtına isimli oyunundan esinlenerek vermiştir.

Yapılan Yorumlar
Cesur Yeni Dünya – PDF Kitap İndir Oku için henüz yorum yapılmamış! İlk yorumu sen yapabilirsin.
Bir Yorum Yapın

Benzer kitaplar